Missa inte investeraravdraget

Investeraravdraget innebär att om du som privatperson förvärvar andelar i ett företag av mindre storlek i samband med företagets bildande eller vid en nyemission kan du under vissa förutsättningar få göra avdrag för hälften av betalningen för andelarna i inkomstslaget kapital.

Andelarna i bolaget ska du betala kontant och du ska förvärva dem när företaget bildas eller vid en nyemission.

Du får göra investeraravdrag med ett belopp som motsvarar hälften av det belopp du betalar för andelarna. Avdraget får uppgå till högst 650 000 kr per år (50 procent av 1,3 miljoner kr).

Det betyder en skattelättnad på maximalt 195 000 kr (30 procent × 650 000 kr).

Tänk på att även ett nybildat bolag med 50 000 kr i aktiekapital kan ge en skattereduktion på 7 500 kr. Missa inte att utnyttja detta avdrag under 2015.

Två av villkoren som måste var uppfyllda för att du ska få göra avdrag är att företaget måste bedriva rörelse och ha ett löneunderlag under betalningsåret eller följande beskattningsår som uppgår till minst 300 000 kr.

Om dessa villkor uppfylls först under 2016 får du vänta med att göra avdrag till nästa år även om du betalar i år.

Är ni flera personer som tillsammans betalar mer än 20 miljoner kr för andelar i ett och samma företag under ett kalenderår ska underlaget för investeraravdraget minskas. Detta görs genom att underlagen minskas proportionellt i förhållande till betalningen för andelarna så att underlagen tillsammans inte överstiger 20 miljoner kr.

Nya regler nästa år

Det finns ett förslag om att reglerna om investeraravdrag ska anpassas till EUs nya riktlinjer om statligt stöd för att främja riskfinansieringsinvesteringar.

Ändringen innebär att investeraravdrag från och med den 1 januari 2016 endast får göras av oberoende förvärvare. Du kommer därför inte att kunna göra investeraravdrag för tillskott i befintliga bolag nästa år utan endast i nya.

Tänker du öka aktiekapitalet i ditt bolag genom en nyemission bör du alltså göra det före årsskiftet.

Företagsaktuellt nr 5 2015

 



Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med …

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2024. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …

Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och …

Vd och grundare Malin Bergman: ”Tro på din idé”

Kvinnors företagande är viktigt för att främja företagsamhet och konkurrenskraft i Sverige. Trots det är det fortfarande färre kvinnor än män som driver företag. Varför är det så och …

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda?

K10 och K12 är två blanketter som är starkt förknippade med deklarationen för ägare till fåmansföretag. Men när ska man använda vilken blankett när man har sålt en andel eller fått …

KU-dags!

De allra flesta arbetsgivare och uppgiftslämnare rapporterar idag arbetsgivardeklaration med individuppgifter (AGI). Den finns dock fortfarande tillfällen när kontrolluppgifter ska lämnas. …

Snart kan företagare slippa krånglig kvittohantering

Efter många års utredning finns nu ett konkret förslag från regeringen att företagare inte längre behöver spara kvitton och fakturor i pappersformat – så länge de sparas i digital …

Srf konsulterna tipsar: Ny ansökningsperiod för återbetalning av skatt i jordbruk och skogsbruk 

Från och med 1 januari 2024 ska ansökningar för återbetalning av skatt på bränsle som förbrukas i jordbruk, skogsbruk och vattenbruk göras kvartalsvis. Samtidigt höjs det totala …

Samverkan gör AGI till vapen mot fusk

Införandet av AGI, Arbetsgivardeklaration på individnivå, är en av de största förändringar av lönehanteringen som Srf Lönsam arbetat fram tillsammans med Skatteverket. Nu föreslås att …

Deklarera – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!

Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2023. Här lyfter vi några viktiga datum för fysiska personer att ha koll på under 2024. Flera datum för betalning av kvarskatt  …

Senaste nytt