Avdraget för representationsmåltider slopas
2017 slopas avdragsrätten för representationsmåltider vid inkomstbeskattningen, samtidigt som avdragsrätten för moms utökas i vissa fall. Avdragsrätten för annan representation påverkas inte.
Ett företags möjlighet att göra avdrag för representation i form av lunch, middag eller supé har sedan 1997 beloppsmässigt varit begränsad till 90 kr exklusive moms per person och måltid. Momsavdraget får dock beräknas på ett högre underlag med olika beloppsgränser där till exempel en gräns gäller för måltid med vin och en annan för måltid med starköl.
Från och med den 1 januari 2017 slopas avdragsrätten för representationsmåltider och alkohol vid inkomstbeskattningen. Men möjligheten att göra avdrag för förfriskningar och annan enklare förtäring som inte räknas som måltid och som är av mindre värde, kommer att finnas kvar. Det gäller till exempel läskande drycker, kaffe, te, bullar och enklare smörgåsar.
Personalfester
De nya reglerna innebär att det inte längre går att göra avdrag för måltider vid personalfester, informationsmöten eller i samband med företagsjubileum. Däremot kommer måltidsutgifter vid interna kurser och interna konferenser även fortsättningsvis att vara avdragsgilla vid inkomstbeskattningen. Sådana utgifter betraktas normalt som driftkostnader i ett företags bokföring.
Teaterbiljetter
Utgifter för kringkostnader som till exempel greenfee vid golfspel eller biljetter till teater, opera, idrottsmatch, bio och liknande påverkas inte av lagändringen. Det innebär att avdrag får göras med högst 180 kr plus moms per person för sådan utgifter.
300 kr är högsta underlag för momsavdrag
För att göra reglerna enklare 2017 får avdraget för moms avseende måltidsutgifter beräknas på ett underlag upp till 300 kr per person och tillfälle. Den gränsen gäller oavsett vilka drycker som ingår och oavsett om det gäller extern eller intern representation. Fortfarande gäller att utgifterna ska ha ett omedelbart samband med verksamheten och avdraget får inte överstiga vad som kan anses skäligt.
Exempel på representation utan alkohol
I samband med en representationsmåltid med några kunder får du ett restaurangkvitto där kostnaden per måltid uppgår till 300 kr inklusive cirka 32 kr i moms. Momssatsen är 12 procent.
För representation under 2016 får du dra av cirka 32 kr i moms och 90 kr i inkomstdeklarationen. Har du aktiebolag ger det ett skatteavdrag på 90 x 22 procent bolagsskatt = 19,80 kr. Kostnaden för måltiden efter avdrag blir därmed cirka 300 – 32 – 20 = 248 kr per person.
För representation under 2017 får du enbart avdrag för momsen. Kostnaden blir då i stället cirka 268 kr för en måltid som kostar 300 kr inklusive moms.
Regeringens proposition 2016/17:1
Företagsaktuellt nr 1 2017
Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet
Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …
Nu kompenseras personer födda 1957
Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …
Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart
Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …
Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!
Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …
En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång
I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …
Vem gör du affärer med?
Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …
Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas
För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …
Konkurserna ökar – vad tänka på?
Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …
Så kan företagaren motverka penningtvätt
Penningtvätt är ett globalt problem som bland annat innebär att företag används för att tvätta illegalt intjänade pengar. Victoria Müller, kvalitetsrådgivare på branschorganisationen …
Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner
När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive …