Deklarationsdags

Ett riktigt vårtecken är när Skatteverket aviserar dags att deklarera. Den 16 mars öppnade Skatteverket tjänsten för deklarationer och ett dygn senare har över en miljon människor deklarerat.

Årets deklaration ska vara inlämnad senast den 3 maj för privatpersoner, och samma datum gäller enskild firma. Många väljer att deklarera digitalt vilket medför en snabbare hantering och utbetalning. Om deklarationen är godkänd i Skatteverkets app eller e-tjänst, utan någon ändring eller tillägg, så sker eventuell utbetalning mellan 7-9 april.

I år gäller nya regler för slopad uppskovsränta vid byte av bostad. Den som har ansökt om och beviljats bostadsuppskov i efterhand ska betala uppskovsränta för sista gången i deklarationen 2021. Om bostadsuppskovsansökan gjordes senast den 22 februari, finns uppgifterna med i deklarationen men om ansökan kom in senare lägger Skatteverket till uppgiften och skickar sedan ett beslut om tillägget. En annan regel som påverkar deklarationen är skattereduktion för gåva som gäller för hela 2020. Möjligheten att få skattereduktion för gåva har varit borttagen för gåvor som lämnats mellan den 1 januari 2016 och den 30 juni 2019. Från och med den 1 juli 2019 kan man återigen få upp till 1 500 kronor i skattereduktion för gåvor till godkända gåvomottagare Dock gäller detta endast för privatpersoner.

Under perioden 1 juli 2018 – 1 april 2019 fanns möjlighet att få en skattereduktion med 25 procent av den sammanlagda fackföreningsavgift som betalades in under ett inkomstår. Skattereduktionen avskaffades den 1 april 2019, så på inkomstdeklarationen för inkomstår 2020 finns inte skattereduktionen kvar. Det går inte heller att få avdrag för avgift till fackförbund, eller avgift till arbetslöshetskassan.

Sedan har 2020 varit ett år som medfört en hel del hemarbete på grund av coronapandemin. Som regel går det inte få avdrag för arbetsrum, möbler, bredband, kaffe eller frukt. För att kunna göra avdrag finns ett antal förutsättningar som måste uppfyllas, som att arbetsgivaren inte får tillhandahålla någon arbetsplats och att det finns ett klart behov av ett arbetsrum i bostaden. Om kraven som ställs uppfylls så kan merkostnaderna för användandet av rummet vara möjliga att dra av. Alternativ finns, som att hyra ut rummet till företaget, eller ett lönetillägg för de anställda så länge de arbetar på hemmaplan.

Att ta sig till och från arbetet har skett på andra sätt men där gäller fortfarande samma villkor. Förra året gjordes 890 000 reseavdrag. För avdrag för resor till och från arbetet med bil krävs att två timmar per dag tjänas in jämfört med kollektivtrafiken.

Digital deklarering är det som Skatteverket förordar men det går även att deklarera på papper. Det går att posta deklarationen till och med den 3 maj utan att riskera förseningsavgift och det kommer att finnas tillfälliga deklarationsbrevlådor på 40 orter mellan den 7 april – 3 maj. De tillfälliga deklararationsbrevlådorna finns dock inte i Stockholms kommun.

För enskilda firma deklareras resultatet från den enskilda näringsverksamhet i en NE-bilaga som lämnas tillsammans med inkomst­deklarationen. Om den enskilda firman använder sig av ett deklarationsombud har den tillgång till inkomstdeklarationen på Skatteverkets Mina sidor. Det går även att själv hämta upp resultatet från NE- bilagan när man deklarerar i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1.



Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …

Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna

Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …

Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring

Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …

Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …

Senaste nytt