Fastighetsgåva till eget aktiebolag

Överlåtelse av fastighet till eget aktiebolag för ett pris som understiger taxeringsvärdet betraktas inkomstskattemässigt som gåva. Högsta förvaltningsdomstolen ändrar inte tidigare praxis.

Högsta domstolen, HD, kom i en dom under 2013 fram till att en fastighetsöverlåtelse till eget aktiebolag som sker frivilligt och medför en förmögenhetsöverföring normalt är ett tillskott och ingen gåva, då det saknas en gåvoavsikt gentemot det förvärvande bolaget. Bolaget fick därför betala stämpelskatt trots att ersättningen för fastigheten understeg 85 procent av taxeringsvärdet.

Praxis vid inkomstbeskattningen

Överlåtelse av en fastighet till eget eller närståendes aktiebolag har enligt tidigare praxis från Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, räknats som gåva vid inkomstbeskattningen om

  • överlåtelsen sker frivilligt,
  • eventuell ersättning understiger taxeringsvärdet,
  • det sker en förmögenhetsöverföring som berikar mottagaren och minskar givarens förmögenhet,
  • närstående eller annan äger cirka 40 procent av andelarna i det förvärvande bolaget, samt
  • det finns en gåvoavsikt.

Osäkert

Efter HDs dom 2013 har det varit osäkert vad som gäller vid inkomstbeskattningen. Frågan har varit om en sådan överlåtelse inte heller inkomstskattemässigt är en gåva vilket i så fall skulle innebära att beskattning ska ske som vid en försäljning. Det har Skatteverket hävdat.

Ingen ändring

HFD har nu avgjort fyra förhandsbesked angående den här frågan och i samtliga fall slagit fast att den här typen av överlåtelser även fortsättningsvis ska betraktas som gåva inkomstskattemässigt. Det finns alltså inget enhetligt gåvobegrepp som gäller både civilrättsligt och skatterättsligt. Du måste därför alltid räkna med att ditt bolag ska betala stämpelskatt när du överlåter en fastighet till ditt bolag, eftersom överlåtelsen räknas som tillskott. Men om ovanstående punkter är uppfyllda anses överlåtelsen vara en gåva inkomstskattemässigt.

Dom 2015-06-25, mål nr 5722-14, 5974-14, 417-15 och 429-15

Företagsaktuellt nr 5 2015



Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …

Vem gör du affärer med?

Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …

Konkurserna ökar – vad tänka på?

Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …

Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år?

Nyligen öppnades möjligheten att deklarera digitalt (19 mars) och Skatteverket har också informerat vad myndigheten kommer att granska i år när det gäller privatpersoners deklarationer. I …

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive …

Senaste nytt