
Höjd ränta på skattekontot
Från och med den 1 februari 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. Den höjda räntan påverkar bland annat företag som har tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter, men även de som har en kvarskatt som överstiger 30 000 kr som avser beskattningsåret 2022.
Hur bestäms räntan?
Räntan på skattekontot räknas dag för dag på det aktuella saldot, från och med dagen efter den dag då ett överskott eller ett underskott har uppkommit på kontot. Intäkts- och kostnadsränta registreras på skattekontot en gång i månaden.
Räntan på skattekontot bestäms utifrån den genomsnittliga säljräntan för sexmånaders statsskuldväxlar. Höjningen som kommer att ske den 1 februari sker på grund av att den genomsnittliga säljräntan har höjts.
Om det finns ett överskott på skattekontot får man intäktsränta. Från och med den 1 februari kommer intäktsräntan att vara 1,6875 procent (tidigare 1,125 procent).
Två olika kostnadsräntor
Det finns två olika räntesatser för kostnadsräntan som används på skattekontot. Vilken räntesats som används beror på den underliggande transaktionen.
Låg kostnadsränta
Den låga kostnadsräntan är densamma som basräntan, och blir 3,75 procent (tidigare 2,5 procent) den 1 februari. Låg kostnadsränta beräknas bland annat på belopp som
- Skatteverket gett anstånd med att betala
- uppkommer på grund av underskott av slutlig skatt (gäller betalning som görs fram till förfallodagen, därefter beräknas hög ränta)
- uppkommit genom omprövningsbeslut av Skatteverket eller beslut av domstol (gäller betalning som görs fram till förfallodagen, därefter beräknas hög ränta)
- överlämnats till Kronofogden för indrivning.
Hög kostnadsränta
Den höga kostnadsräntan blir 18,75 procent (tidigare 17,5 procent) den 1 februari. Hög kostnadsränta beräknas på underskott
- där betalningen inte är gjord på förfallodagen. Ett sådant underskott kan exempelvis ha uppstått på grund av en inlämnad skattedeklaration där ingen betalning har skett, eller att man inte har betalat in den slutliga skatten på förfallodagen
- där betalningskrav har skickats ut. Den höga kostnadsräntan beräknas fram till dess att underskottet betalas eller till den dag då beloppet överlämnas till Kronofogden.
Betala in kvarskatten för att undvika kostnadsräntan
Om kvarskatten kommer att bli mer än 30 000 kronor kan man behöva göra två inbetalningar för att undvika kostnadsränta. För beskattningsåret 2022 gäller för bland annat privatpersoner, enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag nedan angivna datum. Detsamma gäller företag som har räkenskapsår som avslutas september – december 2022.
- För den del av beloppet som överstiger 30 000 kronor måste inbetalning senast vara bokförd den 12 februari året efter beskattningsåret.
- För resterande 30 000 kronor måste inbetalningen senast vara bokförd den 3 maj året efter beskattningsåret
Sedan några år tillbaka kan man betala sin kvarskatt med Swish. Man kan betala högst 40 000 kronor per dygn.
The post Höjd ränta på skattekontot appeared first on Tidningen Konsulten.
Distansjobba utomlands i sommar? Tänk på detta först
Sugen på att stanna kvar och jobba utomlands några månader efter semestern i sommar? Är du byråledare och vill erbjuda distansarbete även utomlands för vara en mer attraktiv arbetsgivare? …
Viktiga råd vid anställning av sommarvikarier
Att anställa sommarvikarier är inget man ska slarva med. Även om det rör sig om korta anställningar är det mycket att tänka på; särskilt eftersom det är yngre människor utan särskilt …
Ett steg närmare elstödet
Nu har de svenska reglerna om elstöd till företag beslutats av regeringen. Precis som utlovat kommer företag i elområde 4 att få ersättning med 79 öre per kilowattimme och företag i …
Viktigaste reglerna för anställdas semesterledighet
Det finns mycket att tänka på för de som planerar personalens semesterledighet. Likaså för dem som ska räkna ut vilken semesterlön som ska betalas ut under ledigheten. Här följer några …
Skatteförslag på väg ut på remiss
Arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag, energiskatt, bränsleskatt. De är några av de områden som regeringen nu aviserar och remitterar förslag om inför höstbudgeten.När …
Proposition dröjer: När slipper vi papperskvitton?
En av de vanligaste frågorna vi får när vi träffar medlemmar är ”hur gick det med moderniseringen av bokföringslagen?” Svaret från klimat- och näringslivsdepartementet dröjer, men …
Skattereduktioner i årets deklarationer för företag och privatpersoner
En fysisk person kan få upp till 15 olika skattereduktioner. En juridisk person kan få två skattereduktioner. För att kunna utnyttja skattereduktionerna behöver det finnas tillräckligt med …
Nyheter i vårändringsbudgeten
På måndagen presenterade finansministern regeringens vårändringsbudget. Några konkreta förslag till ändringar i skattelagstiften fanns inte med. Fokus ligger nu på att fokusera på …
Skriv under flera arbetsgivardeklarationer samtidigt
Nu kan du som lönekonsult eller redovisningskonsult skriva under flera arbetsgivardeklarationer digitalt vid ett och samma tillfälle. – Det har varit ett flertal juridiska och tekniska …
Kontrollera och se över uppgifterna i deklarationen
Förra vecka den 14 mars öppnade Skatteverket möjligheten att lämna in inkomstdeklaration 1 för fysiska personer. Det är startskottet för deklarationstider för företag och fysiska …