Rotavdrag för markarbete

Enligt Skatteverket gäller samma regler för skattereduktion för rotarbete som utförs på tomten till ett småhus oavsett om småhuset är beläget på egen ägd tomt eller på ofri grund.

Du som äger och bor i ett småhus kan få skattereduktion för rotarbete, det vill säga för reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad av huset. Som rotarbete räknas även arbete som utförs på mark som hör till huset. Markarbete som ger rätt till skattereduktion kan avse

  • el-, vatten- och avloppsledningar,
  • dränering av husgrunden,
  • ledningar för elektronisk kommunikation,
  • anläggningar för värmeförsörjning,
  • borrning och grävning för berg- och jordvärme,
  • arbete med borrning eller grävning av brunn.

Rätten till skattereduktion förutsätter att arbetet utförs i nära anslutning till bostadshuset, på småhusets tomt, och att värme, vatten, avlopp, el och elektronisk kommunikation ska tillföras bostadshuset eller komplementhuset. Även arbete med vattenledningar som dras fram till bostadshuset eller komplementhuset och där kranarna monteras på utsidan av huset ger rätt till skattereduktion.

Tänk på att det endast är arbetskostnaden som ger rätt till rotavdrag.

Ofri grund

Skatteverket konstaterar i ett ställningstagande att varken lagtext eller förarbeten innehåller något uttryckligt krav på att ägaren av småhuset även måste äga tomtmarken som småhuset är beläget på för att skattereduktion för markarbete ska kunna medges. Enligt Skatteverkets uppfattning innebär detta att den som äger och bor i småhus på ofri grund kan medges skattereduktion för markarbete som utförs på tomten som tillhör småhuset förutsatt att elektricitet, värme, vatten etcetera ska tillföras huset och under förutsättning att övriga krav för skattereduktion är uppfyllda.

Skatteverket, dnr: 131 424601-15/111

Företagsaktuellt nr 5 2015



Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!

Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i …

Undvik kvarskatt nästa år

Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala …

Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem

Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi …

Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra

När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade …

Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?

Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, …

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …

Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?

Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på …

Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag

Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra …

Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja

EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina …

Friskvårdsbidrag – vad gäller 2025?

Nytt år och dags att förnya träningskortet. För arbetsgivare som erbjuder sin personal ett friskvårdsbidrag finns det några saker att tänka på. Tre förutsättningar för skattefrihet  …

Senaste nytt