Skatteförslag i budgetpropositionen

I den budgetproposition för 2017 som regeringen lämnat till riksdagen föreslås flera ändringar på skatteområdet. Några av förslagen är nya medan andra är kända sedan tidigare. Nedan har vi sammanfattat de viktigaste förslagen och några aviseringar om förslag som väntas komma senare under året.

Inkomstgräns för statlig skatt

Regeringen föreslår att uppräkningen av gränsen för när du ska börja betala 20 respektive 25 procent statlig skatt ska begränsas. För beskattningsåret 2017 ska uppräkning göras med förändringen av konsumentprisindex plus endast en procentenhet i stället för med två procentenheter. Det innebär att gränsen för statlig skatt kommer att gå vid en årsinkomst, före grundavdrag, på 452 100 kr nästa år. Den övre gränsen kommer att gå vid 651 700 kr.

Regeringen har dessutom aviserat att uppräkningen av gränserna för statlig skatt kommer att begränsas på motsvarande sätt även för inkomståret 2018.

Statlig skatt 20 % 25 %
Skiktgräns 438 900 kr 638 500 kr
Brytpunkt 452 100 kr 651 700 kr

Förlängd nedsättning av förmånsvärde för miljöbilar

Förmånsvärdet för bilar som drivs av el eller med annan gas än gasol får sättas ned till 60 procent av förmånsvärdet för en jämförbar bil. Nedsättningen är tidsbegränsad. Den föreslås nu förlängd till och med 2020. Den maximala nedsättningen sänks dock från 16 000 kr till 10 000 kr.

Reseavdrag

Idag kan du få göra avdrag för dina kostnader för resor till och från arbetet som överstiger 10 000 kr. Den beloppsgränsen har gällt från och med 2012.  Nu föreslår regeringen att gränsen höjs till 11 000 kr per år från och med 2017.

Måltidsrepresentation

Avdragsrätten för måltidsrepresentation slopas vid inkomstbeskattningen från och med den 1 januari 2017, samtidigt som avdragsrätten för moms utökas. Annan representation än måltider påverkas inte av förslaget.

Den utökade avdragsrätten för moms innebär att företaget får göra avdrag för momsen på utgifter avseende representationsmåltider upp till 300 kr per person. Det betyder att man kan få momsavdrag med maximalt mellan 36 och 75 kr, beroende av vilken dryck som ingår i måltiden, men inget avdrag vid inkomstbeskattningen.

RUT-avdrag på vitvaror

Regeringen föreslår att du även ska kunna få RUT-avdrag när du reparerar och underhåller dina vitvaror om arbetet utförs i bostaden. Det gäller exempelvis reparation av tvättmaskin, torktumlare, spis, kyl och frys.

Växa-stöd vid förstagångsanställning

Regeringen avser att införa ett växa-stöd till enskilda näringsidkare som inte hade någon anställd den 1 januari 2016 och som anställer någon efter den 31 mars 2016. Stödet ska gälla till utgången av 2021.

Den förste nyanställde måste vara anställd i minst tre månader i följd och arbeta minst 20 timmar per vecka. Bidraget ska gälla för lön till den del den inte överstiger 25 000 kr per månad.

För denne anställde ska arbetsgivaren endast betala ålderspensionsavgift som uppgår till 10,21 procent i stället för fulla arbetsgivaravgifter som uppgår till 31,42 procent, under de första tolv månaderna.

Sänkt moms för mindre reparationer

Moms på reparation av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne föreslås sänkt till 12 procent. Förslaget innebär att om det idag kostar 1 000 kr att reparera din cykel så kommer kostnaden att bli 896 kr efter momssänkningen.

Nollränta på skattekontot

Räntan på skattekontot styrs av basräntan. Intäktsräntan är 45 procent av basräntan. Basräntan får dock lägst vara 1,25 procent, vilket den har varit sedan januari 2013. Nu föreslås att ett särskilt golv för intäktsräntan införs som innebär att om basräntan är 1,25 procent får du ingen intäktsränta på ditt skattekonto.

Uppskov vid bostadsförsäljning

För att öka rörligheten på bostadsmarknaden föreslås att taket för uppskov med vinstbeskattningen, som idag ligger på 1 450 000 kr, slopas om du säljer din bostad under perioden 21 juni 2016-30 juni 2020.

Metoden för beräkning av uppskovet när du köper en billigare bostad ändras också. Du kommer fortsättningsvis att alltid få uppskov även om du köper en ersättningsbostad som är billigare.

Omsättningsgräns för moms

Regeringen föreslår att det införs en omsättningsgräns för moms. Förslaget innebär att det blir frivilligt för ett företag att vara momsregistrerat om företagets omsättning i Sverige inte överstigit 30 000 kr under beskattningsåret eller de två föregående beskattningsåren.

Den som redan är momsregistrerad men vill bli befriad måste ansöka om momsbefrielse hos Skatteverket.

Koncernbidrag

Ett av villkoren för att få göra avdrag för koncernbidrag är att det sker en värdeöverföring som motsvarar bidraget. Men det framgår endast av rättspraxis. Nu föreslås att det av lagtexten ska framgå att värden motsvarande koncernbidraget ska föras över från givaren till mottagaren senast den dag som givaren ska lämna inkomstdeklarationen.

Sänkt reklamskatt

Genom en sänkning av reklamskatten förbättras villkoren för tidningar och annan tryckt media, liksom för ideella föreningar och andra som säljer annonser.

Förslaget innebär att skatten på annonser i tidningar och magasin sänks från 3 procent till 2,5 procent och skattesatsen för övriga annonser och reklam sänks från 8 procent till 7,65 procent.

Gränsen för återbetalning av reklamskatt avseende annonser i tidningar och magasin höjs från ett belopp motsvarande en skattepliktig omsättning om högst 50 miljoner kr till 75 miljoner kr för helt år. Gränsen för redovisningsskyldighet för reklamskatt för övriga annonser och reklam höjs från 20 000 kr till 60 000 kr.

Månadsuppgifter

För att minska skattefusk och skatteundandragande vill regeringen att uppgifter på individnivå om utbetalda ersättningar för arbete och skatteavdrag ska lämnas löpande till Skatteverket. Uppgifterna bör lämnas i en arbetsgivardeklaration varje månad i stället för en gång om året i en kontrolluppgift.

Avsikten är att reglerna ska börja gälla stegvis från och med den 1 juli 2018.

Ikraftträdande

Om inget annat angetts föreslås ändringarna träda i kraft den 1 januari 2017.

Proposition 2016/17:1

Företagsaktuellt nr 6 2016

 



Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med …

Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och …

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2024. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …

Vd och grundare Malin Bergman: ”Tro på din idé”

Kvinnors företagande är viktigt för att främja företagsamhet och konkurrenskraft i Sverige. Trots det är det fortfarande färre kvinnor än män som driver företag. Varför är det så och …

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda?

K10 och K12 är två blanketter som är starkt förknippade med deklarationen för ägare till fåmansföretag. Men när ska man använda vilken blankett när man har sålt en andel eller fått …

KU-dags!

De allra flesta arbetsgivare och uppgiftslämnare rapporterar idag arbetsgivardeklaration med individuppgifter (AGI). Den finns dock fortfarande tillfällen när kontrolluppgifter ska lämnas. …

Snart kan företagare slippa krånglig kvittohantering

Efter många års utredning finns nu ett konkret förslag från regeringen att företagare inte längre behöver spara kvitton och fakturor i pappersformat – så länge de sparas i digital …

Deklarera – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!

Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2023. Här lyfter vi några viktiga datum för fysiska personer att ha koll på under 2024. Flera datum för betalning av kvarskatt  …

Samverkan gör AGI till vapen mot fusk

Införandet av AGI, Arbetsgivardeklaration på individnivå, är en av de största förändringar av lönehanteringen som Srf Lönsam arbetat fram tillsammans med Skatteverket. Nu föreslås att …

Srf konsulterna tipsar: Ny ansökningsperiod för återbetalning av skatt i jordbruk och skogsbruk 

Från och med 1 januari 2024 ska ansökningar för återbetalning av skatt på bränsle som förbrukas i jordbruk, skogsbruk och vattenbruk göras kvartalsvis. Samtidigt höjs det totala …

Senaste nytt