Solcellsanläggning på villa eller fritidshus

Skatteverket har i ett ställningstagande redogjort för beskattningskonsekvenserna för dig som har en solcellsanläggning på din villa eller ditt fritidshus som är privatbostad.

Från och med den 1 juli 2016 ändras reglerna för energiskatt. Skatteverket har därför i ett ställningstagande sammanställt de regler som gäller från och med det datumet för dig som bor i egen villa eller tillbringar viss tid i ditt fritidshus och har en solcellsanläggning på en sådan byggnad . Samma regler gäller om du har solcellsanläggningen på en garagebyggnad som finns på villafastigheten eller fritidshusfastigheten.

Inkomstskatt

Enbart en solcellsanläggning medför inte att du har näringsverksamhet. Inkomsterna från anläggningen beskattas i stället som kapitalinkomst enligt de regler som gäller för produkter från en privatbostad. I de flesta fall blir det ingen inkomstskatt eftersom du varje år får ett schablonavdrag på 40 000 kr som dras av från din totala inkomst av varje fastighet.

Energiskatt

Du behöver inte betala energiskatt för egenförbrukad eller levererad el om din solcellsanläggning har en installerad toppeffekt som understiger 255 kilowatt. Det gäller under förutsättning att

  • du inte yrkesmässigt levererar annan el och
  • ersättningen för elen under ett kalenderår inte överstiger 30 000 kr.

Om du förfogar över flera solcellsanläggningar ska anläggningarnas installerade toppeffekt läggas samman och tillsammans uppgå till mindre än 255 kilowatt för att detta ska gälla. Har du flera anläggningar i vilka el framställs från andra energikällor ska anläggningarnas effekt läggas samman. Då gäller andra effektgränser.

Moms

Den som säljer varor och tjänster i en självständig ekonomisk verksamhet är skyldig att registrera sig för och betala moms. Även om din solcellsanläggning inte räknas som näringsverksamhet vid inkomstbeskattningen ska en särskild bedömning göras när det gäller dina skyldigheter i momshänseende.

Enligt Skatteverket är det fråga om en ekonomisk verksamhet när du har installerat en solcellsanläggning på din villa och du mot ersättning kontinuerligt säljer antingen all el eller endast överskottselen in på elnätet. Någon beloppsgräns finns inte. Din skyldighet att registrera dig för och betala moms gäller alltså oavsett belopp.

Avdrag för betald moms

I Sverige har vi ett avdragsförbud för moms som avser stadigvarande bostad. Avdragsförbudet omfattar inte endast köp till en byggnad, såsom inredning, reparationer och dylikt utan även sådant som har en anknytning till det stadigvarande boendet. Då solcellsanläggningen ska leverera el till en byggnad som har karaktären av stadigvarande bostad krävs det att anläggningen uteslutande används i en ekonomisk verksamhet för att avdragsförbudet inte ska bli tillämpligt.

I det fall en solcellsanläggning på en villa används i en ekonomisk verksamhet beror avdragsrätten på om du mot ersättning säljer all producerad el eller endast överskottselen in på elnätet.

Exempel 1:
Du säljer endast överskottsel till ett elhandelsföretag. En del av den producerade elen konsumerar du direkt för ditt boende. Du redovisas och betalar moms endast för den överskottsel du säljer.

Eftersom din anläggning inte uteslutande används i en ekonomisk verksamhet utan även betjänar ditt boende saknar du helt avdragsrätt för moms på dina inköp till solcellsanläggningen.

Exempel 2:
All el du producerar säljer du till ett elhandelsföretag och du redovisar och betalar moms för all försäljning. Den el du själv förbrukar i bostaden köper du tillbaka från elhandelsföretaget och betalar moms för.

I detta fall använder du anläggningen uteslutande i en ekonomisk verksamhet. Du får därför göra avdrag för den moms du betalar vid inköp för solcellsanläggningen.

SKV ställningstagande, 2016-05-02, dnr: 131 99075-16/111

Företagsaktuellt nr 4 2016

 



Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …

Vem gör du affärer med?

Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …

Konkurserna ökar – vad tänka på?

Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive …

Så kan företagaren motverka penningtvätt

Penningtvätt är ett globalt problem som bland annat innebär att företag används för att tvätta illegalt intjänade pengar. Victoria Müller, kvalitetsrådgivare på branschorganisationen …

Senaste nytt