Missa inte investeraravdraget

Investeraravdraget innebär att om du som privatperson förvärvar andelar i ett företag av mindre storlek i samband med företagets bildande eller vid en nyemission kan du under vissa förutsättningar få göra avdrag för hälften av betalningen för andelarna i inkomstslaget kapital.

Andelarna i bolaget ska du betala kontant och du ska förvärva dem när företaget bildas eller vid en nyemission.

Du får göra investeraravdrag med ett belopp som motsvarar hälften av det belopp du betalar för andelarna. Avdraget får uppgå till högst 650 000 kr per år (50 procent av 1,3 miljoner kr).

Det betyder en skattelättnad på maximalt 195 000 kr (30 procent × 650 000 kr).

Tänk på att även ett nybildat bolag med 50 000 kr i aktiekapital kan ge en skattereduktion på 7 500 kr. Missa inte att utnyttja detta avdrag under 2015.

Två av villkoren som måste var uppfyllda för att du ska få göra avdrag är att företaget måste bedriva rörelse och ha ett löneunderlag under betalningsåret eller följande beskattningsår som uppgår till minst 300 000 kr.

Om dessa villkor uppfylls först under 2016 får du vänta med att göra avdrag till nästa år även om du betalar i år.

Är ni flera personer som tillsammans betalar mer än 20 miljoner kr för andelar i ett och samma företag under ett kalenderår ska underlaget för investeraravdraget minskas. Detta görs genom att underlagen minskas proportionellt i förhållande till betalningen för andelarna så att underlagen tillsammans inte överstiger 20 miljoner kr.

Nya regler nästa år

Det finns ett förslag om att reglerna om investeraravdrag ska anpassas till EUs nya riktlinjer om statligt stöd för att främja riskfinansieringsinvesteringar.

Ändringen innebär att investeraravdrag från och med den 1 januari 2016 endast får göras av oberoende förvärvare. Du kommer därför inte att kunna göra investeraravdrag för tillskott i befintliga bolag nästa år utan endast i nya.

Tänker du öka aktiekapitalet i ditt bolag genom en nyemission bör du alltså göra det före årsskiftet.

Företagsaktuellt nr 5 2015

 



Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …

Vem gör du affärer med?

Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …

Konkurserna ökar – vad tänka på?

Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …

Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år?

Nyligen öppnades möjligheten att deklarera digitalt (19 mars) och Skatteverket har också informerat vad myndigheten kommer att granska i år när det gäller privatpersoners deklarationer. I …

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive …

Senaste nytt