Säsongsverksamhet

Har du anställd personal i ditt företag ska du redovisa gjorda skatteavdrag och arbetsgivaravgifter i en arbetsgivardeklaration.

Betalar du ut lön eller arvode någon enstaka månad under året kan du meddela Skatteverket detta för att få en säsongsregistrering. Då behöver du bara deklarera för den eller de månader då du har betalat ut lön.

Med säsongsregistrering får du en arbetsgivardeklaration i januari med bara årtal i ruta 01, utan månad och dag. Den sparar du för att använda för den månad du gjort en löneutbetalning. Om du är säsongsregistrerad, men inte betalat ut någon lön under året, ska du lämna en nolldeklaration i januari. Du kan även deklarera elektroniskt.

Du kan inte bli säsongsregistrerad om någon anställd har en förmån som du ska deklarera varje månad.

Preliminär skatt

Debiterad preliminär skatt är inte på samma sätt som skatteavdrag knuten till den inkomst som är aktuell under redovisningsperioden. Tanken bakom systemet är att företagets överskott tjänas in löpande och är inte kopplat till speciella händelser. Skatten ska därför fördelas jämnt över beskattningsåret.

Denna princip har vållat problem för företag där verksamhet faktiskt endast pågår under en del av året. Därför har möjligheten till säsongsdebitering införts. Med säsongsdebitering kommer den debiterade preliminära skatten att sluta an till företagets naturliga säsong. Campingplatser och företag som säljer julgranar är exempel på företag som kan få sådan debitering.

För att få säsongsdebitering ska du i en preliminär inkomstdeklaration ange bland annat under vilken tidsperiod som verksamheten ska pågå. Med utgångspunkt från deklarationen bestämmer Skatteverket dels den sammanlagda skatten, dels under vilka månader skatten ska betalas.

Skatten ska betalas med lika stora belopp i de månader som anges i beslutet och senast på de ordinarie förfallodagarna.



Fick du slutskattebeskedet i juni…

…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas …

Höjd ränta på skattekontot- igen

För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat …

Inkomster från försäljning av privata tillgångar

Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Eller rensade du kanske rent av garaget och sålde prylarna? Nu kan Skatteverket få kontrolluppgifter från dina …

Inkomster från uthyrning av olika tillgångar

Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Som vi har skrivit om i en tidigare artikel kommer Skatteverket även att få kontrolluppgifter från plattformsföretag …

Många pensionärer får kvarskatt

Närmare 366 000 personer över 65 år fick kvarskatt när slutskattebeskeden för årets beskattning nu har skickats ut. Man blir lite nyfiken. Hur kan det bli så?De som har fått besked om …

Sista chansen för tillfälligt anstånd

Sedan coronapandemin har företagen beviljats tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter med 45 miljarder kronor. Än finns det möjlighet att ansöka om tillfälligt anstånd. …

Inkomster från personliga tjänster, exempelvis korttidsuppdrag och gig-arbete

I den tredje artikeln för detta område är det nu dags att gå igenom vilka beskattningsregler som gäller om du utför småarbeten. Som vi har berättat i tidigare artikel får nu Skatteverket …

Hästar under luppen

Intresset för hästar är stort i Sverige. Hästbranschen omfattar både hobby och professionella verksamheter inom många olika områden som ridsport, turridning, avel, inackorderingar och …

Tillfällig skattefri förmån att ladda bilen på jobbet

Det har varit svårt för arbetsgivare att beräkna den skattepliktiga förmånen för anställda som har fått ladda eldrivna fordon på arbetsplatsen gratis. Temporärt blir det enklare. …

Fortsatt skattenedsättning på viss dieselanvändning

Nu har riksdagen beslutat om en fortsatt nedsättningen av koldioxid- och energiskatt på diesel inom jord-, skogs- och vattenbruk. Den tidigare nedsättningen skulle gälla fram till och med den …

Senaste nytt