Deklarera – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!

Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2023. Här lyfter vi några viktiga datum för fysiska personer att ha koll på under 2024.

Flera datum för betalning av kvarskatt 

I och med att kostnadsräntan på skattekontot uppgår till 5 procent är det viktigt att veta vid vilka tidpunkter som skatten ska vara inbetald för att undvika denna ränta. Om kvarskatten överstiger 30 000 kronor ska denna vara inbetald redan den 12 februariför att undvika kostnadsränta. Kostnadsräntan börjar räknas från och med den 13 februari på den del av kvarskatten som överstiger 30 000 kronor.  

Om kvarskatten understiger 30 000 kronor behöver betalningen finnas på skattekontot senast den 3 maj för att undvika kostnadsränta.  

Om man inte betalar kvarskatten på förfallodagen kommer skulden att belöpa med den höga kostnadsräntan som uppgår till hela 20 procent. När den slutliga kvarskatten ska betalas beror på när man får sitt slutskattebesked. Nedan framgår tidpunkterna när betalningen ska vara gjord till skattekontot beroende på tidpunkten för slutskattebeskedet.

Tidpunkt för slutskattebeskedet:

8-12 april – för den som har godkänt sin deklaration digitalt, utan ändringar eller tillägg, senast 3 april. 
Datum då pengarna ska finnas på skattekontot: 12 juli 2024 

5-9 augusti – för den som deklarerade senast 2 maj och som inte har fått slutskattebeskedet i april eller juni. 
Datum då pengarna ska finnas på skattekontot: 12 november 2024 

2-6 december – för den som inte har fått slutskattebeskedet tidigare eller som saknar skatteregistrering i Sverige. 
Datum då pengarna ska finnas på skattekontot: 12 mars 2025 

Varför kan man behöva betala in extra till skattekontot? 

Det finns många olika anledningar till att man kan behöva betala in extra för att täcka upp för den slutliga skatten.  

Här är exempel på situationer som kan ge kvarskatt: 

• Investeringssparkonto – man betalar skatt på en schablonintäkt. Banken betalar inte in någon skatt för det. 

• Vinst vid försäljning av aktier eller fonder samt fastighet respektive bostadsrätt – görs en vinst vid försäljningen ska man betala skatt på den.  

• Innehav av fastighet – vid innehav av fastighet utgår fastighetsskatt eller fastighetsavgift. 

• Uthyrning av bostad – en villa, bostadsrätt eller sommarstuga kan hyresintäkten beskattas, beroende på hyresintäktens storlek. 

• Lön från någon som inte är huvudarbetsgivare och pensionsutbetalningar där skatteavdrag har gjorts med 30 procent. 

Skatten kan beräknas med hjälp av Skatteverkets tjänst Räkna ut din skatt

Sista dagen att deklarera  

Inkomstdeklarationen för fysiska personer ska vara inlämnad till Skatteverket senast den 2 maj, om man inte har fått anstånd att lämna in deklarationen senare. Som vanligt finns det möjlighet att få tillbaka överskjutande skatt tidigare om man lämnar in deklarationen digitalt.  

Deklarationen skickas den 4-8 mars till privatpersoner som har en digital brevlåda. Om man inte har en digital brevlåda skickas pappersdeklaration ut under tidsperioden 15 mars-15 april. Om man hellre vill ha en digital deklaration behöver man skaffa en digital brevlåda senast den 3 mars. 

Deklarera digitalt senast den 3 april och få tillbaka pengarna i april 

Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration öppnar den 19 mars. Det är då möjligt att logga in med e-legitimation och deklarera. Vill man ha skatten tillbaka redan i april behöver deklarationen godkännas digitalt senast den 3 april. Du får då inte ha gjort några ändringar eller tillägg i deklarationen och du måste också ha anmält ett mottagarkonto för utbetalningen.   

Till den som deklarerar senast den 3 maj och vars deklaration är godkänd kommer Skatteverket att betala ut skatteåterbäringen den 4-7 juni.

The post Deklarera – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson! appeared first on Tidningen Konsulten.



Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna

Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …

Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring

Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …

Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …

Konkurserna ökar – vad tänka på?

Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …

Senaste nytt