Hantering av dricks
Skatteverket har i ett ställningstagande redogjort för hur den dricks som en kund betalar, utöver det belopp som står på kvittot, ska redovisas och beskattas.
Dricks är en frivillig betalning som till exempel en restauranggäst betalar utöver det belopp som står på notan. Hur denna frivilliga betalning benämns av företaget vid registrering i kassaregister eller i underlaget för bokföringen har inte någon betydelse för den skattemässiga bedömningen.
Dricks direkt från kund
Dricks som en anställd erhåller kontant direkt från kunder utgör inte en affärshändelse i företagets verksamhet och utlöser därmed inte en bokföringsskyldighet för företaget. Företaget ska inte heller redovisa detta som lön till den anställde. Men dricksen är trots det en ersättning för arbete. Det innebär att den anställde ska redovisa den dricks han erhållit direkt från kunder i sin inkomstdeklaration som inkomst av tjänst.
Dricks fördelas av arbetsgivaren
Om den kontanta dricks som kunder betalar samlas ihop av arbetsgivaren som sedan fördelar den efter eget bestämmande till olika anställda bör betalningen betraktas som om den kommit från arbetsgivaren, anser Skatteverket. Det innebär att dricksen utgör inkomst för företaget och att utbetalningarna till anställda betraktas som löneutbetalning. Arbetsgivaren ska i sådant fall göra skatteavdrag, redovisa och betala arbetsgivaravgifter samt ta med beloppet som en del av lönen på den anställdes kontrolluppgift.
Moms
Någon moms ska inte redovisas på erhållen dricks. Det gäller oavsett hur företaget rent praktiskt hanterar dricksen. Enligt Skatteverket är dricks en ersättning som faller utanför moms-lagens regler.
Inkomst i företaget
I en enskild firma utgör dricks som näringsidkaren själv tar hand om inkomst i näringsverksamheten. Det gäller oavsett om dricksen betalas kontant eller med kontokort. Detsamma gäller i handelsbolag om handelsbolagsdelägarna tar hand om dricksen. I aktiebolag utgör dricks inkomst i näringsverksamheten för företaget om det är företaget och inte personalen som får ta hand om dricksen. För en företagsledare i ett aktiebolag som erhåller dricks – antingen direkt från kunder eller som en del i personalstyrkan – bör dricksen bedömas på samma sätt som för övriga anställda, anser Skatteverket.
Betalning med kontokort
När dricks betalas elektroniskt med till exempel kontokort kommer dricksbeloppen in på företagets konto och personalen kan därmed inte förfoga över dricksen utan arbetsgivarens medverkan. Det är vanligt att arbetsgivare tillåter att sådan dricks utgör personalens dricks. Under förutsättningen att personalen själva får bestämma hur sådan dricks ska fördelas inom personalstyrkan är Skatteverkets uppfattning att dricks betald med kontokort inte ska ses som en inkomst för företaget. Sådana extrabetalda belopp med kontokort utgör redovisningsmedel där företaget får en skuld till personalen som ska bokföras som en skuld. När sedan skulden reglerats gentemot personalen måste företaget ha ett underlag i bokföringen som utvisar till vilka personer som betalning har skett. Varje person måste anges med namn.
Skatteverket har ingen principiell invändning mot att personalen får ta ett belopp direkt ur kassan som motsvarar den dricks som betalats med kontokort. På så sätt blir företagets skuld till personalen direkt reglerad. Men det är viktigt, framhåller Skatteverket, att skuldens uppkomst och dess reglering återspeglas i företagets kassahantering och bokföring. Kontantuttag ur kassan utgör en sådan förändring av växelkassan som ska registreras i kassaregistret. Även här gäller att det av företagets underlag i bokföringen ska framgå till vilka personer som betalning har skett.
Skatteverket, dnr: 131 356228-15/111
Företagsaktuellt nr 5 2015
Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet
Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …
Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart
Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …
Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!
Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …
Nu kompenseras personer födda 1957
Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …
En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång
I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …
Vem gör du affärer med?
Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …
Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas
För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …
Konkurserna ökar – vad tänka på?
Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …
Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år?
Nyligen öppnades möjligheten att deklarera digitalt (19 mars) och Skatteverket har också informerat vad myndigheten kommer att granska i år när det gäller privatpersoners deklarationer. I …
Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner
När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive …