Klarar du dig utan auktoriserad hjälp?

Många företagare tar själva hand om sin redovisning för ”det där med bokföring är ju inte så märkvärdigt”. Eventuellt tar men hjälp när det är dags att göra bokslut. Risken att begå någon typ av lagbrott är därmed stor. Genom att anlita en Auktoriserad Redovisningskonsult från Srf konsulterna får du garanterad kvalitet och kompetens.

Text: Tina Sjöström

Som företagare måste du ha koll på en mängd lagar. Och inte nog med det, du måste också ha koll på sambandet mellan olika lagstiftningsområden. Utan kvalificerad hjälp är risken överhängande att du då faktiskt begår ett lagbrott. Om du har koll på bokföringslagen, årsredovisningslagen, aktiebolagslagen och inkomstskattelagen så grattis – då klarar du dig förmodligen själv. Om inte är rådet att du anlitar en Auktoriserad Redovisningskonsult från Srf konsulterna.

Att snåla när det gäller köp av redovisningstjänster är oftast inget prisvärt alternativ. Väljer du redovisningshjälp uteslutande på grund av ett billigt pris så anlitar du förmodligen en person utan dokumenterad kompetens. Att driva en bokförings- eller redovisningsbyrå och kalla sig för redovisningskonsult kan vem som helst göra. För att vara säker på att den du anlitar faktiskt är kvalificerad och kompetent inom redovisningsyrket ska du välja en av Srf konsulterna auktoriserad redovisningskonsult.

– Redovisningsfrågorna blir all mer komplexa, säger Roland Sigbladh, vice VD för Srf konsulterna. För att en företagare, oavsett storlek, ska vara trygg när det gäller frågor kopplade till redovisningen så måste företaget anlita en person som har både kunskaper och tillräckligt bra erfarenheter i redovisningsfrågor. Jag tror inte många av dagens företagare faktiskt vet vilka risker de utsätter sig för. I värsta fall kan man äventyra både sitt företag och sin privata ekonomi om man antingen väljer att sköta sin redovisning själv eller anlitar någon som inte är auktoriserad.

Det som skiljer en Auktoriserad Redovisningskonsult mot en icke auktoriserad är den dokumenterade kompetens som följer auktorisationen. För att bli auktoriserad krävs både utbildning och att vederbörande följer svensk standard för redovisningstjänster, Reko. En auktoriserad redovisningskonsult har dessutom alltid en ansvarsförsäkring som skydd mot fel som kan uppstå. Självklart finns det kompetenta personer även bland de icke auktoriserade men långt ifrån alla. Och hur ska du hitta dem när de inte är medlem i branschorganisationen Srf konsulterna?

– Hos Srf konsulterna ställs det krav på både kompetens och ordning och reda i alla processer, fortsätter Roland Sigbladh. Att vara auktoriserad och organiserad hos oss innebär att man kontinuerligt måste underhålla sin kompetens genom utbildning. Därför rekommenderar jag alla företagare att ta hjälp av en auktoriserad redovisningskonsult, då får du garanterat hög kvalitet i redovisningstjänsterna och kompetenta råd för bättre lönsamhet. Se inte utgifterna för redovisningstjänster som en kostnad, se dem istället som en investering.


Lagar att ha koll på

Som företagare är du skyldig att följa en hel del lagar och bör därmed veta innebörden av dem. Vet du inte det är risken stor att du faktiskt begår ett lagbrott.

Bokföringslagen – bokföringsbrott kan uppstå på grund av brister i underlag och sent inlämnad årsredovisning.

Årsredovisningslagen – ansvar kan uppstå på grund av felaktig värdering eller vilseledande information.

Aktiebolagslagen – brott och ansvar kan uppstå på grund av förbjudna lån eller felaktig utdelning.

Inkomstskattelagen – brott och skattetillägg kan uppstå på grund av felaktig eller utelämnad redovisning.

Mervärdesskattelagen – brott och skattetillägg kan uppstå på grund av felaktig eller för sen redovisning.

Skatteförfarandelagen – brott och ansvar kan uppstå på grund av felaktig eller för sen redovisning.


 

Klarar-du-dig-utan-auktoriserad-hjalp3

 

Det här ska du kunna

Om du mot förmodan inte känner att du behöver kvalificerad hjälp när det kommer till redovisningstjänster så är det en hel del som du måste kunna själv. Bokföring, betalningar, fakturering och skattedeklarationer hör till de enklare bitarna. Därutöver bör du klara av att göra analyser av verksamhetens lönsamhet, kalkyler och budget. Göra fullständiga bokslut, deklarationer och årsredovisningar. Optimera resultatet.

Om du istället väljer att anlita en auktoriserad redovisningskonsult har du tillgång till kvalificerad hjälp över hela året. Vissa delar i redovisningsprocessen kan du fortsätta utföra själv om så önskas och bara överlåta de mer komplexa momenten till en expert. En auktoriserad redovisningskonsult kan också avge en Bokslutsrapport, ett kvitto på att redovisningen håller hög kvalitet och något som uppskattas av banker och andra finansieringsinstitut.

Många kallar felaktigt sin redovisningskonsult för revisor, vilket är en helt annan yrkesroll. Revisorn tar vid när redovisningskonsulten är klar och har enbart en granskande roll. Driver du ett mindre bolag som når upp till högst ett av gällande gränsvärden* under de senaste två räkenskapsåren, behöver ditt företag ingen revision.

Bilden här ovan beskriver vilka tjänster du kan investera i hos en auktoriserad redovisningskonsult och en auktoriserad revisor.

* Omsättning mer än 3 miljoner, mer än tre anställda och en balansomslutning på mer än 1,5 miljoner.


Klarar-du-dig-utan-auktoriserad-hjalp

Roland Sigbladh

Företagsaktuellt nr 1 2016

 



Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med …

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2024. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …

Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och …

Vd och grundare Malin Bergman: ”Tro på din idé”

Kvinnors företagande är viktigt för att främja företagsamhet och konkurrenskraft i Sverige. Trots det är det fortfarande färre kvinnor än män som driver företag. Varför är det så och …

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda?

K10 och K12 är två blanketter som är starkt förknippade med deklarationen för ägare till fåmansföretag. Men när ska man använda vilken blankett när man har sålt en andel eller fått …

KU-dags!

De allra flesta arbetsgivare och uppgiftslämnare rapporterar idag arbetsgivardeklaration med individuppgifter (AGI). Den finns dock fortfarande tillfällen när kontrolluppgifter ska lämnas. …

Snart kan företagare slippa krånglig kvittohantering

Efter många års utredning finns nu ett konkret förslag från regeringen att företagare inte längre behöver spara kvitton och fakturor i pappersformat – så länge de sparas i digital …

Deklarera – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!

Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2023. Här lyfter vi några viktiga datum för fysiska personer att ha koll på under 2024. Flera datum för betalning av kvarskatt  …

Samverkan gör AGI till vapen mot fusk

Införandet av AGI, Arbetsgivardeklaration på individnivå, är en av de största förändringar av lönehanteringen som Srf Lönsam arbetat fram tillsammans med Skatteverket. Nu föreslås att …

Srf konsulterna tipsar: Ny ansökningsperiod för återbetalning av skatt i jordbruk och skogsbruk 

Från och med 1 januari 2024 ska ansökningar för återbetalning av skatt på bränsle som förbrukas i jordbruk, skogsbruk och vattenbruk göras kvartalsvis. Samtidigt höjs det totala …

Senaste nytt