Publicerat 3 september 2015 i kategorin Artiklar

Ökad rättssäkerhet vid uttag av skattetillägg

Regeringen föreslår i en proposition att reglerna om uttag av skattetillägg ändras så att allmän domstol får besluta om skattetillägg i samband med beslut om påföljd för skattebrott. Dessutom införs tillgängliga avstämningsuppgifter som ett nytt begrepp för när skattetillägg inte ska tas ut.

För närvarande är det Skatteverket och förvaltningsdomstolarna som beslutar om skattetillägg och de allmänna domstolarna som beslutar om påföljd för skattebrott. Detta dubbla förfarande anses strida mot förbudet att lagföra någon två gånger för samma gärning som finns i Europakonventionens skydd för mänskliga rättigheter.

Regeringen föreslår nu i en proposition att sanktionsförfarandet samlas i en domstol. Allmän domstol ska i samband med skattebrottsprocessen på yrkande av åklagare kunna besluta om skattetillägg. Samtidigt ska en spärr införas som innebär att åklagaren inte får inleda en process om skattebrott om Skatteverket dessförinnan har fattat beslut om skattetillägg i fråga om samma felaktighet eller passivitet avseende samma person. Omvänt får inte Skatteverket fatta beslut om skatte-
tillägg om åklagaren har inlett en skattebrottsprocess om samma felaktighet eller passivitet avseende samma person.

Det stora flertalet fall, det vill säga de fall då det endast är aktuellt att ta ut skattetillägg berörs inte av det föreslagna systemet med två sanktioner i en domstol. Dessa fall kommer även fortsättningsvis att hanteras av Skatteverket.

Anmälan

Förslaget innebär i korthet att Skatteverket ska anmäla misstänkta brott enligt skattebrottslagen till åklagaren enligt samma bedömningsgrunder som i dag. Efter en sådan anmälan, eller om en utredning om brott pågår av annan anledning, är verket tillfälligt förhindrat att meddela beslut om skattetillägg avseende den felaktighet eller passivitet som ligger till grund för utredningen om brott. Skatteverket får dock fortsätta handläggningen och meddela beslut i beskattningsärendet.

Åtal väcks

Åklagaren utreder det misstänkta brottet och, om förutsättningar finns, väcker åtal och yrkar samtidigt att skattetillägg ska tas ut. Åklagaren kan också välja att utfärda ett strafföreläggande och då även ta ut skattetillägg. I dessa situationer är Skatteverket slutligt förhindrat att meddela beslut om skattetillägg.

Förundersökning läggs ned

Om åklagaren inte inleder någon förundersökning eller beslutar att lägga ned förundersökningen ska Skatteverket underrättas om detta. När verket får en sådan underrättelse får det utreda och besluta om skattetillägg. Eftersom beslut då redan kan ha meddelats i skatte- eller avgiftsfrågan tillåts Skatteverket i ett sådant fall meddela beslut om skattetillägg utan samband med efterbeskattning eller omprövning, även om den ordinarie tvåårsfristen för sådana beslut passerats.

Tillgängliga avstämningsuppgifter

För närvarande får Skatteverket inte ta ut skattetillägg om en oriktig uppgift har rättats med ledning av normalt tillgängligt kontrollmaterial. Enligt propositionen ska avgränsningen bli tydligare och det material som medför att skattetillägg inte ska tas ut kommer fortsättningsvis att benämnas tillgängliga avstämningsuppgifter.

Med avstämningsuppgifter avses

  • kontrolluppgifter som ska lämnas utan föreläggande och underrättelser om lagfart som lämnas med stöd av författning,
  • uppgifter som har lämnats i inkomstdeklarationen för det föregående beskattningsåret och som har en direkt koppling till uppgifter som ska lämnas i inkomstdeklarationen för beskattningsåret, samt
  • uppgifter som finns i register som har upprättats av Skatteverket för kontroll av framtida inkomstdeklarationer.

Ikraftträdande

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.

Proposition 2014/15:131

Företagsaktuellt nr 5 2015

Publicerat 21 mars 2023

Utökade möjligheter till tillfälligt anstånd med skattebetalning

Riksdagen har nu beslutat om att förlänga och utöka möjligheterna till tillfälligt anstånd med skattebetalningar avseende avdragen skatt, arbetsgivaravgifter och mervärdesskatt. Möjligheten till tillfälligt anstånd infördes i samband med coronapandemin och skulle underlätta för företag som hade drabbats av likviditetsproblem på grund av följderna av pandemin. Dessa regler …

Läs mer

Publicerat 21 mars 2023

Höjd åldersgräns för tjänstepension

Från och med 1 januari 2023 gäller nya pensionsåldrar. Gränsen för när endast ålderspensionsavgift ska betalas höjs från årsskiftet, från det år personen fyller 66 år till det år personen fyller 67 år. Åldersgränsen för tjänstepension enligt ITP1 blir 66 år. En ny kolumn införs samtidigt i skattetabellen.ITP är framförhandlad av PTK (anställda tjänstemäns …

Läs mer

Publicerat 21 mars 2023

Deklarationstider för privatpersoner

Snart skickar Skatteverket ut deklarationerna till privatpersoner och deklarationsperioden är i gång. Inför årets inkomstdeklaration finns några nyheter. Det är dags att fräscha upp kunskaperna om viktiga datum och vad som gäller inför deklarationen. Utskick av inkomstdeklaration 1 Mellan den 6 och 10 mars skickas deklarationerna ut till den digitala brevlådan. För att man ska få …

Läs mer

Publicerat 21 mars 2023

Höjd ränta på skattekontot

Från och med den 1 februari 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. Den höjda räntan påverkar bland annat företag som har tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter, men även de som har en kvarskatt som överstiger 30 000 kr som avser beskattningsåret 2022.Hur bestäms räntan? Räntan på skattekontot räknas dag för dag på det …

Läs mer

Publicerat 21 mars 2023

Var är tjänstestället?

Det är arbetsgivaren som ansvarar för att göra en bedömning av var tjänstestället är. En anställd kan bara ha ett tjänsteställe hos en och samma arbetsgivare. Att få detta rätt blir viktigt till årets första AGI-rapportering.Huvudregeln är att tjänstestället är där den anställda utför huvuddelen av sitt arbete. Sedan finns några undantag till huvudregeln: …

Läs mer

Publicerat 21 mars 2023

Ny momssats igen..

Nu är det dags att ändra momssatsen igen på reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne. Du kanske tänker att det var väl nyligen som det skedde. Absolut, så är det.Vi börjar med det som gäller från och med den 1 april 2023, då höjs momssatsen för reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne till 12 procent (tidigare 6 procent). …

Läs mer

Publicerat 21 mars 2023

Forskningsavdragen ökar

Statistikmyndigheten SCB publicerade nyligen en rapport om att företagens avdrag för forskning och utveckling fortsätter att öka. I den här artikeln tar vi upp Statistikmyndigheten SCB:s rapport och även de skatterättsliga reglerna för forskningsavdraget. Regeringen har även föreslagit förstärkta regler på området.Avdragen för forskning och utveckling har fördubblats Sedan …

Läs mer

Publicerat 21 mars 2023

Deklarationstid för företag och föreningar

Snart drar inlämningen i gång för inkomstdeklarationerna. En nyhet för i år för företag och föreningar är att inlämningstidpunkten blir densamma oavsett om man lämnar inkomstdeklarationen på papper eller digitalt. Samma tidpunkt för inlämning på papper som digitalt Nu kommer bara en inlämningstidpunkt gälla för företag och föreningar oavsett om man lämnar …

Läs mer

Publicerat 21 mars 2023

Var rädd om din F-skatt!

Man får alltid höra att företagen ska vara rädd om sin F-skatt. Men varför då? I den här artikeln beskrivs vilka konsekvenser det får för företaget om det blir av med sin F-skatt och framför allt vad det innebär för kunderna. När behöver företaget F-skatt? Ett företag som har F-skatt betalar själv sin preliminärskatt och sociala avgifter. Det innebär att köparen av …

Läs mer

Publicerat 21 mars 2023

31 mars sista datum för tillfälligt sänkt arbetsgivaravgift

Arbetsgivaravgifterna för ungdomar har varierat de senaste åren. Vad gäller under 2023?Arbetsgivaravgifter för 2023 Dagens arbetsgivaravgift är i de flesta fall 31,42 procent av ersättning för arbete. Den nivån har gällt sedan 2009. Inom vissa ålderskategorier kan dock lägre procentsatser gälla och det finns även nedsättningsregler. För de allra äldsta personerna betalar en …

Läs mer

Gå till startsidan