Ökad rättssäkerhet vid uttag av skattetillägg
Regeringen föreslår i en proposition att reglerna om uttag av skattetillägg ändras så att allmän domstol får besluta om skattetillägg i samband med beslut om påföljd för skattebrott. Dessutom införs tillgängliga avstämningsuppgifter som ett nytt begrepp för när skattetillägg inte ska tas ut.
För närvarande är det Skatteverket och förvaltningsdomstolarna som beslutar om skattetillägg och de allmänna domstolarna som beslutar om påföljd för skattebrott. Detta dubbla förfarande anses strida mot förbudet att lagföra någon två gånger för samma gärning som finns i Europakonventionens skydd för mänskliga rättigheter.
Regeringen föreslår nu i en proposition att sanktionsförfarandet samlas i en domstol. Allmän domstol ska i samband med skattebrottsprocessen på yrkande av åklagare kunna besluta om skattetillägg. Samtidigt ska en spärr införas som innebär att åklagaren inte får inleda en process om skattebrott om Skatteverket dessförinnan har fattat beslut om skattetillägg i fråga om samma felaktighet eller passivitet avseende samma person. Omvänt får inte Skatteverket fatta beslut om skatte-
tillägg om åklagaren har inlett en skattebrottsprocess om samma felaktighet eller passivitet avseende samma person.
Det stora flertalet fall, det vill säga de fall då det endast är aktuellt att ta ut skattetillägg berörs inte av det föreslagna systemet med två sanktioner i en domstol. Dessa fall kommer även fortsättningsvis att hanteras av Skatteverket.
Anmälan
Förslaget innebär i korthet att Skatteverket ska anmäla misstänkta brott enligt skattebrottslagen till åklagaren enligt samma bedömningsgrunder som i dag. Efter en sådan anmälan, eller om en utredning om brott pågår av annan anledning, är verket tillfälligt förhindrat att meddela beslut om skattetillägg avseende den felaktighet eller passivitet som ligger till grund för utredningen om brott. Skatteverket får dock fortsätta handläggningen och meddela beslut i beskattningsärendet.
Åtal väcks
Åklagaren utreder det misstänkta brottet och, om förutsättningar finns, väcker åtal och yrkar samtidigt att skattetillägg ska tas ut. Åklagaren kan också välja att utfärda ett strafföreläggande och då även ta ut skattetillägg. I dessa situationer är Skatteverket slutligt förhindrat att meddela beslut om skattetillägg.
Förundersökning läggs ned
Om åklagaren inte inleder någon förundersökning eller beslutar att lägga ned förundersökningen ska Skatteverket underrättas om detta. När verket får en sådan underrättelse får det utreda och besluta om skattetillägg. Eftersom beslut då redan kan ha meddelats i skatte- eller avgiftsfrågan tillåts Skatteverket i ett sådant fall meddela beslut om skattetillägg utan samband med efterbeskattning eller omprövning, även om den ordinarie tvåårsfristen för sådana beslut passerats.
Tillgängliga avstämningsuppgifter
För närvarande får Skatteverket inte ta ut skattetillägg om en oriktig uppgift har rättats med ledning av normalt tillgängligt kontrollmaterial. Enligt propositionen ska avgränsningen bli tydligare och det material som medför att skattetillägg inte ska tas ut kommer fortsättningsvis att benämnas tillgängliga avstämningsuppgifter.
Med avstämningsuppgifter avses
- kontrolluppgifter som ska lämnas utan föreläggande och underrättelser om lagfart som lämnas med stöd av författning,
- uppgifter som har lämnats i inkomstdeklarationen för det föregående beskattningsåret och som har en direkt koppling till uppgifter som ska lämnas i inkomstdeklarationen för beskattningsåret, samt
- uppgifter som finns i register som har upprättats av Skatteverket för kontroll av framtida inkomstdeklarationer.
Ikraftträdande
De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.
Företagsaktuellt nr 5 2015
Höjd ränta på skattekontot- igen
För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat …
Fick du slutskattebeskedet i juni…
…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas …
Inkomster från försäljning av privata tillgångar
Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Eller rensade du kanske rent av garaget och sålde prylarna? Nu kan Skatteverket få kontrolluppgifter från dina …
Inkomster från uthyrning av olika tillgångar
Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Som vi har skrivit om i en tidigare artikel kommer Skatteverket även att få kontrolluppgifter från plattformsföretag …
Sista chansen för tillfälligt anstånd
Sedan coronapandemin har företagen beviljats tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter med 45 miljarder kronor. Än finns det möjlighet att ansöka om tillfälligt anstånd. …
Många pensionärer får kvarskatt
Närmare 366 000 personer över 65 år fick kvarskatt när slutskattebeskeden för årets beskattning nu har skickats ut. Man blir lite nyfiken. Hur kan det bli så?De som har fått besked om …
Inkomster från personliga tjänster, exempelvis korttidsuppdrag och gig-arbete
I den tredje artikeln för detta område är det nu dags att gå igenom vilka beskattningsregler som gäller om du utför småarbeten. Som vi har berättat i tidigare artikel får nu Skatteverket …
Hästar under luppen
Intresset för hästar är stort i Sverige. Hästbranschen omfattar både hobby och professionella verksamheter inom många olika områden som ridsport, turridning, avel, inackorderingar och …
Fortsatt skattenedsättning på viss dieselanvändning
Nu har riksdagen beslutat om en fortsatt nedsättningen av koldioxid- och energiskatt på diesel inom jord-, skogs- och vattenbruk. Den tidigare nedsättningen skulle gälla fram till och med den …
Tillfällig skattefri förmån att ladda bilen på jobbet
Det har varit svårt för arbetsgivare att beräkna den skattepliktiga förmånen för anställda som har fått ladda eldrivna fordon på arbetsplatsen gratis. Temporärt blir det enklare. …