Ökad rättssäkerhet vid uttag av skattetillägg
Regeringen föreslår i en proposition att reglerna om uttag av skattetillägg ändras så att allmän domstol får besluta om skattetillägg i samband med beslut om påföljd för skattebrott. Dessutom införs tillgängliga avstämningsuppgifter som ett nytt begrepp för när skattetillägg inte ska tas ut.
För närvarande är det Skatteverket och förvaltningsdomstolarna som beslutar om skattetillägg och de allmänna domstolarna som beslutar om påföljd för skattebrott. Detta dubbla förfarande anses strida mot förbudet att lagföra någon två gånger för samma gärning som finns i Europakonventionens skydd för mänskliga rättigheter.
Regeringen föreslår nu i en proposition att sanktionsförfarandet samlas i en domstol. Allmän domstol ska i samband med skattebrottsprocessen på yrkande av åklagare kunna besluta om skattetillägg. Samtidigt ska en spärr införas som innebär att åklagaren inte får inleda en process om skattebrott om Skatteverket dessförinnan har fattat beslut om skattetillägg i fråga om samma felaktighet eller passivitet avseende samma person. Omvänt får inte Skatteverket fatta beslut om skatte-
tillägg om åklagaren har inlett en skattebrottsprocess om samma felaktighet eller passivitet avseende samma person.
Det stora flertalet fall, det vill säga de fall då det endast är aktuellt att ta ut skattetillägg berörs inte av det föreslagna systemet med två sanktioner i en domstol. Dessa fall kommer även fortsättningsvis att hanteras av Skatteverket.
Anmälan
Förslaget innebär i korthet att Skatteverket ska anmäla misstänkta brott enligt skattebrottslagen till åklagaren enligt samma bedömningsgrunder som i dag. Efter en sådan anmälan, eller om en utredning om brott pågår av annan anledning, är verket tillfälligt förhindrat att meddela beslut om skattetillägg avseende den felaktighet eller passivitet som ligger till grund för utredningen om brott. Skatteverket får dock fortsätta handläggningen och meddela beslut i beskattningsärendet.
Åtal väcks
Åklagaren utreder det misstänkta brottet och, om förutsättningar finns, väcker åtal och yrkar samtidigt att skattetillägg ska tas ut. Åklagaren kan också välja att utfärda ett strafföreläggande och då även ta ut skattetillägg. I dessa situationer är Skatteverket slutligt förhindrat att meddela beslut om skattetillägg.
Förundersökning läggs ned
Om åklagaren inte inleder någon förundersökning eller beslutar att lägga ned förundersökningen ska Skatteverket underrättas om detta. När verket får en sådan underrättelse får det utreda och besluta om skattetillägg. Eftersom beslut då redan kan ha meddelats i skatte- eller avgiftsfrågan tillåts Skatteverket i ett sådant fall meddela beslut om skattetillägg utan samband med efterbeskattning eller omprövning, även om den ordinarie tvåårsfristen för sådana beslut passerats.
Tillgängliga avstämningsuppgifter
För närvarande får Skatteverket inte ta ut skattetillägg om en oriktig uppgift har rättats med ledning av normalt tillgängligt kontrollmaterial. Enligt propositionen ska avgränsningen bli tydligare och det material som medför att skattetillägg inte ska tas ut kommer fortsättningsvis att benämnas tillgängliga avstämningsuppgifter.
Med avstämningsuppgifter avses
- kontrolluppgifter som ska lämnas utan föreläggande och underrättelser om lagfart som lämnas med stöd av författning,
- uppgifter som har lämnats i inkomstdeklarationen för det föregående beskattningsåret och som har en direkt koppling till uppgifter som ska lämnas i inkomstdeklarationen för beskattningsåret, samt
- uppgifter som finns i register som har upprättats av Skatteverket för kontroll av framtida inkomstdeklarationer.
Ikraftträdande
De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.
Företagsaktuellt nr 5 2015
Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet
Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …
Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart
Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …
Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!
Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …
Nu kompenseras personer födda 1957
Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …
En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång
I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …
Vem gör du affärer med?
Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …
Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas
För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …
Konkurserna ökar – vad tänka på?
Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …
Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år?
Nyligen öppnades möjligheten att deklarera digitalt (19 mars) och Skatteverket har också informerat vad myndigheten kommer att granska i år när det gäller privatpersoners deklarationer. I …
Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner
När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive …