Rutavdrag för läxhjälp och barnvakt

Den 1 augusti avskaffades rutavdraget för läxhjälp. Även en barnvakts möjlighet att hjälpa till med läxläsning har begränsats. Samtidigt minskades möjligheten att få rutavdrag för barnpassning av barn som gått ut sjuan.

Skatteverket har publicerat ett ställningstagande med anledning av att rutavdraget för läxhjälp avskaffades den 1 augusti. Den nya lagen anger att läxläsning får förekomma i ”ringa omfattning” i samband med barnpassning. Det tolkar Skatteverket till tio procent av tiden.

Om barnvakten ägnar mer än tio procent av tiden åt läxhjälp ges inte rutavdrag för hela kostnaden. Då får man bara avdrag för den del som är ren barnpassning. Skulle 90 procent av tiden eller mer användas till läxhjälp ges inget rutavdrag alls efter den 1 augusti.

I ställningstagandet preciseras också att rutavdrag för barnpassning normalt bara kan ges till och med årskurs sju.

Det är Skatteverkets uppfattning att förälder till barn upp till och med årskurs sju kan vara i behov av barnpassning i den mening som avses i inkomstskattelagen. Behovet av barnpassning efter skoldagens slut minskar i takt med att barnet blir äldre. Detta avspeglar sig även i socialförsäkringsbalkens regler om rätt till vård av barn där det anges att en förälder har rätt till tillfällig föräldrapenning för vård av barn som inte har fyllt tolv år.

Det är Skatteverkets uppfattning att ungdomar från och med årskurs åtta normalt inte har behov av regelbunden tillsyn av en barnvakt efter skoldagens slut. Däremot kan det finnas behov av tillsyn i samband med att föräldrarna är bortresta. Ungdomar som avslutat sin grundskoleutbildning har, enligt Skatteverkets uppfattning, inte behov av barnpassning i den mening som avses i inkomstskattelagen.

Skatteverket, dnr: 131 408313-15/111

Företagsaktuellt nr 5 2015



Julgåvor – vad gäller i år?

Inga nya beloppsgränser för julklappar till de anställda – utan det är fortfarande högst 500 kronor som gäller för att gåvan ska vara skattefri för de anställda. Visst finns det …

Semesterledighet vid hel sjukskrivning – är det möjligt?

Det korta svaret är nej. Man kan inte ha två ledighetsorsaker samtidigt. Dessutom är grundsyftet med semesterledighet att man som anställd ska vara ledig för vila och rekreation. Något som …

Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare

Regeringen höjer försörjningskravet för arbetstillstånd som ett steg mot mer rättvisa arbetsvillkor.Försörjningskravet, som innebär att inkomsten måste täcka både boendekostnader och …

Undvik kvarskatt nästa år

Kvarskatt och höjda kostnadsräntor har under hösten fått stor uppmärksamhet. Många pensionärer har fått kvarskatt, bland annat 57:orna som har hamnat i kläm avseende skattereglerna. Den …

Fick du slutskattebeskedet i augusti?

Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 13 november ska den vara betald. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär …

Räkenskapsår behöver inte alltid betyda kalenderår

Under sommaren lämnade aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår, in årsredovisningen till Bolagsverket och inkomstdeklarationen till Skatteverket. Att räkenskapsåret motsvarar …

Höjt prisbasbelopp – så påverkas du!

Nu har regeringen beslutat om prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet för 2024. Men vilken betydelse har prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet? Regeringen har även valt …

Höstaktuellt om semester

Har man kalenderår som semesterår kan det vara bra att nu gå igenom kvarvarande semesterdagar och planera för när sådana dagar som inte får sparas ska tas ut.Som anställd och arbetsgivare …

Fick du slutskattebeskedet i juni…

…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas …

Höjd ränta på skattekontot- igen

För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat …

Senaste nytt