Löneväxla inte mot friskvård

Löneväxling genom bruttolöneavdrag innebär att en anställd accepterar en lägre bruttolön i utbyte mot en förmån. Sänkningen innebär att skatten och arbetsgivaravgifterna blir lägre, men påverkar även den anställdes sjuklön, a-kasseersättning, pension med mera.

En arbetsgivare kan skattefritt ge sina anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård på arbetsplatsen liksom på särskilda platser som på gym, hos friskvårdsföretag, vid sportanläggning och liknande. Men förmån av fri motion och friskvård får inte vara utbytbar mot kontant lön om den ska vara skattefri. Därför fungerar det inte skattemässigt att låta anställda avstå bruttolön i utbyte mot motion och friskvård.

Om en arbetsgivare använder bruttolöneavdrag för en motionsförmån och en anställd vill upphöra med förmånen så kommer han eller hon att få tillbaka sin tidigare, högre, bruttolön. Förmånen är då i praktiken utbytbar mot en högre lön och uppfyller därmed inte kriterierna för skattefrihet. .

Observera att om någon anställd får gå ned i bruttolön för att få en personalvårdsförmån blir förmånen skattepliktig för samtliga anställda som utnyttjar förmånen.

Nettolöneavdrag

Däremot är det inget som hindrar att en arbetsgivare låter anställda betala en del av kostnaden för motionen eller friskvården genom ett nettolöneavdrag.

Nettolöneavdraget påverkar inte den skattemässiga bedömningen utan är att jämställa med en betalning för den aktuella aktiviteten. Ett sådant avdrag kan till exempel bli aktuellt om den aktivitet som den anställde valt inte ryms inom arbetsgivarens friskvårdsbidrag. Med nettolöneavdrag får den anställde inte högre lön om han eller hon sedan avstår från motionen.

Att hålla isär brutto- och nettolöneavdrag när det gäller motion och friskvård är alltså viktigt.

Moms

Tänk på att arbetsgivaren endast får göra avdrag för moms på den del av motionskostnaden som arbetsgivaren står för.

Företagsaktuellt nr 1 2016

 



Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …

Vem gör du affärer med?

Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …

Konkurserna ökar – vad tänka på?

Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive …

Så kan företagaren motverka penningtvätt

Penningtvätt är ett globalt problem som bland annat innebär att företag används för att tvätta illegalt intjänade pengar. Victoria Müller, kvalitetsrådgivare på branschorganisationen …

Senaste nytt